10.9.2014

Ulkomaille muuttaminen

Kanada on kolmas maa, jossa asun. Vancouverin ja Suomen lisäksi olen asustellut vajaan vuoden verran Pohjois-Espanjan auringon alla (lisäjuttua miten sinne päädyttiin täältä).  Ennen ensimmäistä ulkomaille muuttoani kuulin useampiakin kysymyksiä; että eikös se ole kovin haastavaa? Tuohon kysymykseen voin toki vastata vain omasta puolestani, mutta kokemusteni perusteella vastaisin kieltävästi. Luonnollisesti huolehdittavia asioita on enemmän kuin vanhempien kellariin muuttaessa, mutta ainakin omalla kohdallani kaikki sujui kohtuullisen helposti. Toki pitää myös muistaa että, elämäntilanteeni vuoksi (ei lapsia, omistusasuntoa, vakituista työtä, kissalaumaa tai miljönäärimiestä) lähteminen on iisimpää.



















Lyhyt lista asioista, jotka suosittelen tarkistamaan ennen lähtöä:


1. Tarkista että sinulla on voimassa oleva passi. (Jotkut maat myös vaativat, että passisi on voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen)

2. Kela ja Eurooppalainen sairaanhoitokortti. "Suomen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu maassa asumiseen. Kun muutat Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen, Kela tekee päätöksen siitä, kuulutko Suomen sosiaaliturvan piiriin eli onko sinulla oikeus Kelan myöntämiin sosiaaliturvaetuuksiin." Itse olen kuulunut molemmilla kerroilla Suomen sosiaaliturvaan, sillä oleskelujeni pituudet ovat olleet alle vuoden mittaisia. Näin siis minun kohdallani. Jokainen tapauskohtaisesti. 

"Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen ja sen voi tilata Kelasta."  Itse olen kokenut tämän erittäin hyödyllisenä lompakontäytteenä ja suosittelen ehdottomasti hankkimaan jos et korttia vielä omista.

3Vakuutukset. Ainakin voimassa oleva matkavakuutus (ja matkatavara vakuutus) on hyvä olla olemassa. Fiksu tarkistaa myös vakuutusten voimassaoloajat. Esimerkiksi oma matkavakuutukseni on voimassa automaattisesti vain kolme ensimmäistä kuukautta Suomesta poistumisen jälkeen. Sen jälkeiselle ajalle täytyy hakea erikseen matkavakuutuksen pidennystä. Nämä asiat kannattaa tarkistaa sieltä omasta vakuutusyhtiöstä, sillä eri yhtiöiden vakuutukset voivat olla erilaisia. Ja jälleen kerran: mieluummin ennen lähtöä (nimimerkillä kokemusta on). Vakuutusyhtiötä varten on myös hyvä säilyttää esim. lento/laivaliput.

4. No se viisumi. Tästä ei ole paljoa sanottavaa. Kumpaankaan maahan en ole joutunut hakemaan viisumia etukäteen. Jos kuitenkin epäilet tarvitsevasi sellaista, tarkista asia ajoissa. 

5. Laskut, posti, muuttoilmoitukset, irtaimisto, asunto, sopimukset, rokotukset, kukkien kastelut, gynekologi, Anja-tädin sukuperintösaviruukut, yms. Kaikki juoksevat asiat kannattaa yrittää hoitaa ennen lähtöä. Vaihtoehtoisesti voit juoksuttaa Suomeen jääviä läheisiäsi kaikilla unohtamillasi asioilla. 

6. Asunto tai paikka missä asua aluksi. Lähinnä helpottaaksesi omaa elämääsi kannattaa asiasta olla jonkunnäköinen haju ennen koneen laskeutumista. Espanjaan muuttaessa minulla oli valmiina vuokrasopimus ja Kanadaan tullessakin asuinpaikka oli tiedossa etukäteen. Rajatarkastuksessa (ainakin Kanadan) saatetaan myös kysyä asuinpaikastasi ja/tai sen osoitetta.

+7. Extra! Aloita ajoissa. Viikkoa ennen lähtöä aloitettu asioiden hoitaminen aiheuttaa vain harmaita hiuksia.

Lista voisi varmasti jatkua loputtomiin ja mitä luultavammin unohdinkin jotain tärkeää. Loppujen lopuksi tärkeintä on kuitenkin pakata mukaan se avoin mieli. Toivottavasti tästä oli jotain iloa jollekulle, jos ei muuten niin päivän naurujen osalta. :)

P.S. Jos jaksoit kahlata tänne asti ja matkakärpänen puri, täältä löydät lisävinkkejä pakkausstressin hankkimiseen.

Huom! Kirjoitan omasta kokemuksesta ja siitä, mitä olen itse joutunut miettimään Espanjaan ja Kanadaan muuttaessani. Toistan vielä kerran: jokainen tapauskohtaisesti. Lainaukset ovat Kelan sivuilta. Kaikki virheet ovat omiani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti